За да бъде провалено изграждането на тунела под Шипка и обходния

...
За да бъде провалено изграждането на тунела под Шипка и обходния
Коментари Харесай

За да спре тунела под Шипка, Тома Белев го вкарал в резерват

За да бъде провалено изграждането на тунела под Шипка и обходния околовръстен път на Габрово, териториите, през които би трябвало да минават двете трасетата, са вкарани в проекта за ръководство на парк Българка като зони с резерватен режим с тотална възбрана на каквото и да е строителство.

Припомняме, , проектът е направен от консорциум „ Обединение Българка 2013 " с ръководител някогашния зам. министър на екологията Тома Белев и признат от Министерски съвет на 30.12.2021г., до момента в който той е настоящ зам. министър на околната среда и водите.

В консорциума взе участие и WWF - Световен фонд за дивата природа, който в България се показва от дамата на Тома Белев - Веселина Кавръкова.

Стойността на поръчката е 2.6 милиона лв..

, с което се отхвърля решение 894 от 30.12.2021г.на Министерски съвет за приемане на проекта за Управление на парк Българка, е записано:

" Налице са неясноти във връзка с планувани инфраструктурни планове и обход на обитаемо място с тунел под връх Шипка, които попадат в зона с очакван резерватен режим ".

Мотивите на съда не престават с цитати от проекта:

" Планът за нов тунел и път под Шипка по долината на Козя река е опасност за естествените екосистеми ".



От доводите на съда става безусловно ясно, че в проекта на естествен парк Българка целеустремено са включени ограничавания и забрани, които да провалят построяването на този инфраструктурен план, по този начин значим за сигурността на придвижване, транспортната система на България и Източна Европа.

Ако проектът на парк Българка, признат небрежно под натиска на Борислав Сандов и Тома Белев от кабинета Петков, беше влезнал във мощ, то в околните 10 година нямаше по какъв начин да се стартира строителството на тунел под връх Шипка. Това е по този начин, тъй като проектите за ръководство на  естествените паркове са със период на деяние 10 година и имат силата на закон. Едва след петата, т.е. през 2028 година, проектът на Българка щеше да  може да се промени. Но това е толкоз комплицирана процедура, обвързвана с публични поръчки и обжалвания, че в никакъв случай не се е  случвала.

Това е втори опит за блокаж на тунела от семейството Белев-Кавръкова

Припомняме, че още през 2013 година Световният фонд за дивата природа(WWF) апелираха Оценката за влияние върху околната среда(ОВОС) на плана за тунел под Шипка. Същото направиха и от Зелени Балкани – екоорганизация, на която Тома Белев беше ръководител на УС.

Капаните заложени в законодателството и нормативната уредба у нас, посредством дейното лобиране на зелените екологични  организации и техните настойници, са толкоз доста, че са в положение да провалят всеки инфраструктурен план. Включително и тези от национално значение и обвързваните със сигурността на страната.

Примерите са безчет:

Линии на метрото на София бяха забавени с години. Същото важеше и за завода за боклуци. Довършването на автомагистрала Струма, тунелите под Шипка и Петрохан, Оценка на въздействието върху околната среда на 7 реактор на Козлодуй, възбраните за рандеман на газ и петрол, спортните уреди и лифтове по планините и още редица други. Всички те са провалени или забавени поради саботиране от страна на няколко политически подвластни зелени неправителствени организации и техните деятели.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР